Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Nieuwe naam voor bestaand beroep: interieurvakman m/v

INretail en diverse mbo-opleidingen willen de naam interieurvakman invoeren om werken in de woonbranche meer smoel te geven. Zo hopen zij jongeren het werkveld in te trekken want het tekort aan vakmensen loopt op.Brancheorganisatie Inretail en diverse ROC's hebben een nieuwe naam bedacht om werken in de woonbranche onder de aandacht van jongeren te brengen: interieurvakman. Deze term wordt de verzamelnaam voor diverse ambachtelijke beroepen waarvoor nu wordt opgeleid  zoals parketteur en stoffeerder. Reden is dat de instroom van jongeren in het onderwijs dat opleidt voor een baan in de woonbranche te mager is om in de toekomst bepaalde functies te vervullen. De term interieurvakman moet de veelzijdigheid van het vak uitdrukken en  gaan dienen als trekker om jongeren te interesseren voor bepaalde opleidingen.

Te weinig scholingsinstituten
In Amsterdam en Rotterdam staan vestigingen van het Hout- en Meubileringscollege, bij ROC Deltion in Zwolle en ROC Midden Nederland in Nieuwegein worden diverse opleidingen gegeven, maar dat is in feite te weinig om te zorgen voor nieuwe aanwas, zo vinden de diverse betrokken partijen. INretail vertegenwoordigt retailers in de woonbranche en die ervaren vrijwel dagelijks dat het moeilijk is om geschoold personeel te krijgen.Project Noord-Nederland
Daarom start de brancheorganisatie samen met ROC Deltion uit Zwolle een project met retailers uit de noordelijke provincies met als doel meer leerlingen via de BBL-constructie op het ROC te krijgen en tegelijkertijd een opleiding die beter aansluit op de praktijk. 'Dit gaan we ook op andere plekken in Nederland uitrollen', zegt Bert-Jan van der Stelt, branchespecialist Wonen bij INretail.

Op zoek naar leerbedrijven
Er is inmiddels een website ontwikkeld (www.interieur-vakman.nl) die moet dienen als informatieportaal voor geïnteresseerde (vmbo-)scholieren en hun ouders. Onder de titel ‘Maak het in de woonbranche’ is hier informatie te vinden over het vak en de diverse opleidingscentra.
Van der Stelt doet via de site van INretail een oproep aan de leden (winkeliers) om zich te laten registreren als erkend leerbedrijf. 'Hiermee kun je stagiaires vanuit het mbo kennis laten maken met jouw onderneming. Zo kun je leerlingen al op jonge leeftijd laten zien hoe leuk het werken in onze branche is.'

Meer inforamtie: www.interieur-vakman.nl

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten