Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Kika/Leiner verkocht, moederconcern Steinhoff sukkelt verder

De Oostenrijkse meubelretailer Kika/Leiner is verkocht aan investeerder Signa. Hiermee is een insolventie afgewend. Ondertussen lijkt moederconcern Steinhoff een prooi te zijn geworden van hedgefondsen.

Signa Holding , grotendeels in eigendom van vastgoedondernemer René Benko, koopt het vastgoed van Kika/Leiner (50 winkels) voor 450 miljoen euro en het operationele gedeelte van 1 euro. Daarmee lijkt het voortbestaan van meubelketen Kika/Leiner gewaarborgd. De toekomst van Oostenrijks op een na grootste meubelretailer (na XXXLutz) hing aan een zijden draadje omdat kredietverzekeraars  geen zaken meer wensten te doen met toeleveranciers van de meubelretailer.
Dit heeft direct en indirect te maken met moederconcern Steinhoff dat sinds eind vorig jaar in grote problemen verkeert vanwege een enorm boekhoudschandaal waardoor de beurskoers met meer dan 90% daalde.

Vastgoedondernemer Benko
Kika/Leiner is nu vrijwel zeker gered van de ondergang hoewel Signa tot eind juli de tijd krijgt om nog uit de deal te stappen. In Oostenrijk is de overname groot nieuws waar zelfs bondskanselier Sebastian Kurz zich met de redding bemoeide, zo melden diverse media. Daarbij speelt ook een rol dat de nieuwe eigenaar René Benko een Oostenrijker is. Vastgoedondernemer Benko wordt  gezien wonderkind die in relatief korte tijd een vastgoedonderneming bouwde met belangen in heel Europa. Daarnaast is Signa een handelsonderneming die ook in de retail actief is. Zo nam het in 2010 de Duitse warenhuisketen Karstadt over, voor 1 euro.

Steinhoff sukkelt verder
De verkoop van Kika/Leiner is positief nieuws voor moederconcern Steinhoff dat ernstige averij heeft opgelopen door een boekhoudschandaal wat steeds verder uitdijt. De verkoop van de Oostenrijkse dochteronderneming zorgt voor cash, maar de vraag is of het veel helpt. Banken trekken langzamerhand hun handen af van het bedrijf en verschillende Duitse en Oostenrijkse bronnen melden dat Steinhoff een speelbal is geworden van hedgefondsen.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten