Nieuws & blog

Woonbranchebarometer daalt in december

De economische barometer van de woonbranche daalde sterk in december. De omzetten vielen tegen en de cijfers over de woningmarkt zijn minder positief dan de voorgaande maand. Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Van Es Marketing Services.

De stand van economische barometer in de woonbranche sloot in december af op een stand van 2,5. Dat is ruim elf punten lager dan in november. Vooral de weekomzetmutaties van woondetaillisten veroorzaakten de scherpe daling. Ok de woningverkopen waren matig. In november 2014 registreerde het Kadaster 11.696 verkochte woningen, 10,6% meer ten opzichte van november 2013. Vergeleken met de voorgaande maand, oktober 2014, is er sprake van een daling van 18,5 procent. Dat zijn op zich fraaie cijfers, maar omdat de cijfers van december minder positief zijn dan over de voorgaande maand hebben de nieuwe cijfers een negatief effect op de barometerstand.

Stijging consumentenvertrouwen
Wel steeg het vertrouwen bij zowel producenten als consumenten. Deze stemmingsindicator van de industrie steeg van 2,4 in november naar 3,4 in december. Dit is de hoogste stand van het afgelopen jaar. De stemming onder consumenten steeg licht in december. Het consumentenvertrouwen kwam volgens het CBS uit op -7, iets boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 met 27 de hoogste stand ooit. Het dieptepunt, -44, werd bereikt in februari 2013. De koopbereidheid is de afgelopen maand vrijwel onveranderd gebleven.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

Add to Facebook Tweet This