Nieuws & blog

Tv-programma over vorm van alledaagse gebruiksvoorwerpen

Het tv-programma Voor de Vorm belicht alledaagse gebruiksvoorwerpen als een wijnglas, fiets, wc pot en de mobiele telefoon. Wat is de historie en kan het nog verder worden ontwikkeld?Iedere dag drinken we uit een glas, trekken schoenen aan, zitten op de wc en stappen op de fiets. Het zijn alledaagse producten die niet 'zomaar' zijn ontstaan, maar een (soms lange) voorgeschiedenis hebben. In de zevendelige serie Voor de Vorm komen zo achtereenvolgens het wijnglas, de bh, de kamerplant, de bril, de mobiele telefoon, de wc-pot en de sneaker aan bod. Het programma wil inzicht geven in de vorm, functie en geschiedenis van alles om ons heen dat bedacht en ontworpen is.Onderzoek naar herkomst
Zo is er aan een kamerplant net zo veel vormgeving vooraf gegaan als aan het bankstel waar de plant naast staat. En het ontwerp van de wc-pot zoals we hem kennen, dateert nog uit industriële revolutie. Een bh bestaat uit minimaal 50 onderdelen, en wordt voor een groot deel met de hand in elkaar gezet. De steel van het wijnglas had in eerste instantie geen gebruiksfunctie. Deze is ooit voortgekomen uit de strijd van lokale glasblazers op het Italiaanse eiland Murano om de beste in het vak te zijn. En die handige pootjes van het brilmontuur? Die zijn pas een paar eeuwen na de uitvinding van de eerste bril bedacht!

Uitzendingen
Het programma wordt gepresenteerd door ontwerpster Christien Meindertsma die niet alleen kijkt naar de herkomst van elk voorwerp, maar zich ook afvraagt of er nog nieuwe ontwikkelingen op stapel staan. Voor de Vorm wotdt iedere donderdag om 21.25 uitgezonden op NPO2 van 18 oktober t/m 6 december.

<< Ga terug naar de vorige pagina

Add to Facebook Tweet This