Nieuws & blog

Sturen op cijfers

Sturen op cijfers is tegenwoordig onmogelijk. Banken, overheden en gespecialiseerde cijferaars bakken er niks van. Wat moet de ondernemer dan doen? Sturen vanuit de buik.

Wie wat bewaart, heeft wat. Met dit gezegde ben ik de laatste weken stevig geconfronteerd want wat kwam ik een hoop overbodigs tegen. Het gevolg? Een opgeruimd huis, een schone computer en een redelijk leeg hoofd. Een hoop oude zooi ging de container in, een nieuwe harde schijf geeft weer ruimte na een dramatische crash en het hoofd staat weer open voor nieuwe zaken. Voorjaarsschoonmaak anno 2013, zullen wij maar zeggen. Ruimte voor ruimte.

Opschonen
Bij het opschonen van oude computerbestanden en het installeren van de nieuwe harde schijf kwam ik allerlei bestanden tegen die best aardig waren, maar tegelijkertijd aangaven dat informatie zo ontzettend snel gedateerd is. Zo verzamelde ik afgelopen jaar allerlei berichten over de te verwachten huizenverkoop, het gestegen consumentenvertrouwen, de geconstateerde winkelleegstand in perifere gebieden, de procentuele teruggang van tapijt in de laatste vijf jaar en de piek in internetverkopen tijdens de kerstperiode vergeleken met het jaar daarvoor. Allemaal handige feitjes waarmee je een bericht kunt verduidelijken of informatie hebt voor het schrijven van een leuk stukkie.

Eigen interpretatie
Niet dus. Niet alleen de historie doet dit soort gegevens snel verouderen, de cijfers zelf bleken vaak niet te kloppen. Wellicht leest u wel eens de prognoses van banken over de te verwachten huizenverkoop? ING denkt dat de prijzen het komende half jaar gaan dalen met 4,3%, de Rabobank ziet een stabilisatie en makelaarsorganisatie NVM denkt dat ‘de bodem nog niet in zicht is’. Waarna de ING 2 weken later aangeeft dat na correctie de daling tussen de 2% en 3% zal zijn. Op hoger niveau gebeurt hetzelfde. Het CPB geeft een groeiraming van nul procent, maar heeft daarin nog niet de meevaller berekend van de aardgasverkopen vanwege de koude winter. Dus gaat de groei een paar weken later omhoog of naar beneden, al naar gelang de interpretatie die je er zelf aan kunt geven.

Akkoorden sluiten
Het kabinet goochelt niet alleen met cijfers, maar ook met akkoorden. Het ene akkoord is nog maar net gesloten of het andere wordt al weer aangekondigd. En vervolgens wordt het eerste akkoord al weer opengebroken. Regeren, heet dat. Als we dat zouden moeten uitdrukken in een cijfer wordt dat een zware onvoldoende.

Wijsheid achteraf
Als je dat cijfergedoe toepast op de woonbranche zie je hetzelfde. De woonretail is een goede graadmeter, dus knetteren de cijfers je rond de oren. Die totaal niet kloppen. Want dan is het te koud voor de tijd van het jaar, dan te warm, dan wordt er gewacht op een kabinetsbesluit over de hypotheekrenteaftrek en dan is er weer gedonder over de zorgkosten of pensioenpremies. Dus is veel ‘onzeker’. Nu is er een woonbranchebarometer die verkopen registreert en strooit brancheorganisatie CBW-Mitex met kwartaalcijfers, maar wat heb je er aan te weten dat je afgelopen kwartaal beter hebt gepresteerd dan het gemiddelde? Of juist minder. Dat is zogenaamde wijsheid achteraf waar je niks mee kan. En dan te horen krijgen van je brancheorganisatie dat ‘sturen op cijfers’ belangrijk is? Onzin, daar kan je niets mee.

Cijferfetisjisme
Door te snuffelen in oude computerbestanden zag ik dat al dat cijferfetisjisme gewoon werkverschaffing is voor pseudovoorspellers, zie-je-wel-politici en koersloze bankmedewerkers die alleen hun eigen salarissen in goede cijfers kunnen uitdrukken. Daarom: tapijtfabrikanten, beddenverkopers, parketleggers, gordijnatelierdirecteuren, winkelformulebaasjes, meubelagenten en accessoiregroothandelaren: laat je niet gek maken  door die cijfers. Doe niks met die voorspellingen want het zijn voorspellingen als het weer. Achteraf kun je pas zien of de voorspelling klopte en daar heb je dan niets meer aan. Je bent al natgeregend of verbrand, dat hoef je niet in cijfers uitgedrukt te zien.

Laat de buik spreken
Dus vergeet die cijfers, verzamel ze in ieder geval niet want dat geeft opeenhoping in het hoofd of op de computer en doe gewoon wat u het beste lijkt. Klopt dat achteraf in positieve zin, dan was uw voorgevoel goed. Klopte het niet, dan krijgt u vandaag een nieuwe kans.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

Add to Facebook Tweet This