Nieuws & blog

Commotie rond verontreinigd schuim voor matrassen ebt moeizaam weg in Duitsland

Een verontreinigde grondstof voor de productie van schuim voor matrassen zorgt voor veel onrust bij de Duitse matrasindustrie en –handel. Hoewel ‘besmette’ matrassen geen enkel gevaar opleveren voor de gezondheid, vrezen producenten de gevolgen.

In de eerste week van oktober werd bekend dat er bij chemieconcern BASF tussen 25 augustus en 29 september iets fout was gegaan bij de productie van grondstoffen voor schuim dat wordt gebruikt voor matrassen en zitmeubelen. Uitgangsstof TDI (Tolueendi-isocyanaat) was verontreinigd en dat zou mogelijk gevolgen kunnen hebben. Binnen een paar dagen liet BASF echter weten dat het schuim van matrassen met deze ‘besmette’ stof volledig veilig zou zijn.

Niets aan de hand
Maar voordat deze resultaten bekend werden, stopten sommige fabrikanten in Duitsland direct met de productie van matrassen. Ook gingen verschillende retailers meteen over tot actie door matrassen uit de winkel te halen of consumenten in staat te stellen deze terug te brengen. Tegelijkertijd werden diverse onderzoeksinstituten ingeschakeld om mogelijk ‘verontreinigde’ matrassen te testen. In Nederland lieten brancheorganisaties CBM (fabrikanten) en INretail (winkeliers) gezamenlijk weten dat er niets aan de hand was, maar in Duitsland brak lichte paniek uit.

Extra onderzoek
Meerdere onderzoeken van Duitse instellingen gaven snel aan dat hier geen enkele reden voor zou hoeven zijn omdat de concentratie van het mogelijk kwalijke dichlorbenzol in TDI sowieso al binnen een paar dagen grotendeels verdampt zou zijn. Niks aan de hand dus. Ook extra onderzoek van BASF bevestigde dit beeld.

Reactie Stiftung Warentest
Tot op 16 oktober de Stiftung Warentest (het Duitse equivalent van de Nederlandse Consumentenbond) liet weten dat er een kankerverwekkende stof in matrassen zat, dit als gevolg door fouten bij BASF. Hierop kwam een uitgebreide reactie van het Fachverband Matratzen-Industrie namens de matrassenindustrie want die had in de dagen ervoor met samengeknepen billen zitten wachten op het sein Veilig. Dat was gekomen, maar werd in hun ogen onderuit gehaald door de Stiftung Warentest.

Reactie matrasindustrie
Al meer dan een jaar liggen de consumentenorganisatie en de vertegenwoordiger van de matrasindustrie met elkaar overhoop vanwege de testen van de Stiftung Warentest. In een uitgebreide reactie van het Fachverband Matratzen-Industrie wordt nu de Stiftung Warentest beticht met verkeerde woordkeuzes rond de BASF-perikelen naar buiten te treden. In de reactie staat expliciet: Liebe Stiftung Warentest, bitte testen Sie einfach Matratzen für Ihre Leser, wenn Sie Gründe für Bedenken haben. Dann können Sie qualifiziert auf der Basis von Fakten informieren und, falls nötig, schnellstmöglich alarmieren.

Vrees voor afzet
Met andere woorden: test onze matrassen en zeg gerust als er feitelijk iets niet klopt, maar ga nu niet (ook nog eens) paniek zaaien terwijl er niks aan de hand is. Het wordt uiteraard niet genoemd, maar de Duitse matrasindustrie voelt zich, wederom, in een kwaad daglicht gesteld en ziet met angst en beven uit naar de cijfers van het laatste kwartaal.

Aribert Guiking

Update 26 oktober: Op de site van de Consumentenbond staat een informatief bericht over bovenstaande.

<< Ga terug naar de vorige pagina

Add to Facebook Tweet This