Nieuws & blog

Markt raambekleding detailhandel ruim 1 miljard euro

De omzet van raambekleding in de woonretail bedraagt 1.043 miljoen euro. Buitenzonwering is goed voor een omzet van 142 miljoen euro. De cijfers komen van onderzoeksbureau Van Es Marketingservices.

Raambekleding wordt vooral verkocht door woningtextielzaken; 86% daarvan heeft raambekleding in het assortiment. Ook gemengde woonzaken (79%) en doe-het-zelf zaken (77%) verkopen vaak raambekleding. Binnen  de woonbranche behalen met name woningtextielzaken en gemengde woonzaken een substantieel omzetaandeel met de verkoop van raambekleding met respectievelijk 35% en 22%. Voor doe-het-zelf zaken (9%) en meubelzaken (2%) is raambekleding qua omzet een bijproduct. zo blijkt uit  Marketingrapport Raambekleding 2018 van Van Es Marketingservices.

Gemengde zaken grootste marktaandeel
Binnen de totale woonretail hebben gemengde woonzaken met 47% het grootste marktaandeel in de verkoop van raambekleding, gevolgd door doe-het-zelf zaken met 27%. Het rapport maakt een onderscheid tussen raambekleding 'binnen' en raambekleding 'buiten', waarbij voor het laatste in het dagelijkse taalgebruik de term zonwering wordt gebruikt. Woondetaillisten halen gemiddeld 88% van hun omzet uit de verkoop van raambekleding voor binnen en 12% voor producten die aan de buitenkant worden gemonteerd.

Zonwering binnen/buiten
'Het gemiddelde wordt sterk beïnvloed door zonweringspeciaalzaken die zich nadrukkelijk richten op raambekleding voor buiten', zo stelt het rapport. Indien het gemiddelde omzetaandeel van de woonzaken wordt doorgerekend naar de totaalmarkt dan komt de woonretail-omzet in raambekleding voor buiten uit op 142 miljoen euro (excl. BTW) en die voor raambekleding voor binnen op 1.043 miljoen euro (excl. BTW).
NB: Omdat zonweringbedrijven onder de categorie 'overige woonzaken' vallen, komt deze groep niet in het overzicht voor.

Online verkoop
De online verkoop van raambekleding is gering. 19%  Procent van de woonwinkels verkoopt raambekleding online via een eigen website of via de website van de franchisegever of het hoofdkantoor. Het omzetaandeel van online verkopen binnen de productgroep raambekleding bedraagt 1,8%. Ongeveer 11% behaalt meer omzet via online verkoop dan via de fysieke winkel. Ruim een derde behaalt minder dan 2% van de omzet in raambekleding via online verkoop.

Naast cijfers over omzetten en marktaandelen geeft het Marketingrapport Raambekleding 2018 informatie over het inkoopgedrag van detaillisten, leveranciers, het mediagebruik en de ontwikkelingen in de woondetailhandel in Nederland en het consumentengedrag met betrekking tot raambekleding.

<< Ga terug naar de vorige pagina

Add to Facebook Tweet This