Nieuws & blog

Lul-de-behanger

In de jaren 50 en 60 bestonden er rookfauteuils. Stoelen met een vaak verstelbare leuning waarin (o)pa lekker kon zitten met zijn pijp of sigaar. Het waren relaxfauteuils avant la lettre. Nu rook je niet meer voor je ontspanning. Je bent als roker een paria die niet meer lekker kan zitten, maar in de de tuin staat, op het balkon bivakkeert of is verbannen naar een openbare no go area waar je hooguit andere verslaafden treft die als aso's bij elkaar zijn gedreven.

Vorige week werd bekend dat kanker de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen is geworden met longkanker als nummer1. Met dank aan de emancipatie.

Ondertussen zijn diverse gemeentes bezig met de ombouw naar genderneutrale toiletten en spreekt sinds 1 januari de NS bezoekers niet aan met 'Dames en heren' als er een trein te laat is, maar wordt de aanvang ''Beste reizigers' gebezigd.

Ik was dan ook blij verrast toen ik recentelijk berichten ontving van drie moderne Nederlandse bedrijven die behang voor boys en girls aanboden. De hartjes, bloemetjes en het roze voor de meisjes, de auto's, robots en het blauw voor de jongens. Wie als ouder het echt goed voor heeft met zijn kids zorgt voor een stoere jongenskamer of een prinsessenkamer voor de meisjes. Zo kunnen ze vast wennen aan hun voorland.

In de jaren daarna, als de uiterlijke geslachtsverschillen duidelijker worden en de hormonen hun werk gaan doen, is het snel uit met de pret want voor je het weet word je als twintiger geconfronteerd met genderneutrale toiletten op school of werk. En wat zou je vriendje of vriendinnetje op bed hebben liggen als dekbedovertrek? Waarschijnlijk geen robots, maar hoe moet je die grote bloemmotieven nu interpreteren? Of dat enorme hart? Kan dat wel?

Volgende week begint Heimtextil, de eerste van een drietal grote interieurbeurzen in Duitsland en wat wordt op die beurzen aangegeven als mogelijke trends?

Beursdeelnemers houden zich meestal verre van politiek en zijn ook terughoudend met expliciete uitspraken over maatschappelijke ontwikkelingen. Maar wat als genderneutraal beddengoed ineens blijkt aan te slaan? Concurrenten zullen dat zien en denken: me too!

Behang is een belangrijk segment op Heimtextil en zou het typische jongens- of meisjesbehang er nog wel zijn? Ik denk het wel, want anders had ik daarover niets ontvangen van die drie moderne Nederlandse bedrijven. Ook de concurrenten zullen wel zoiets hebben want je wil niet bekend staan als het sulletje, als de spreekwoordelijke lul-de-behanger.

Beetje flauw? Zeker. Maar nu kan ik dat nog schrijven. Voordat ook die uitdrukking moet worden omgezet in een sexloze variant.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

Add to Facebook Tweet This