Nieuws & blog

Een hij/zij/het- bed

Hij is uitgeput en ligt voor pampus op bed. Zij beziet het in alle rust en lijkt er wel zin in te hebben.

Blijkbaar komt hij net van zijn werk met de tas nog in de hand. Vrij onnatuurlijk want als je echt uitgeput bent, laat je die gewoon vallen. Zeker als het je eigen huis is.

Tenminste, dat is wel het meest waarschijnlijke. Het is geen hotelkamer, kijk maar eens naar buiten. Daar lijkt een gewone tuin te liggen met bomen/bos op de achtergrond. Bovendien is de vloer hard en wit en zoiets zie je nooit in een hotelkamer.

Ook hangen er twee fotolijstjes aan de binnenkant van het hoofdbord. Nu weet je zeker dat het geen hotelbed is.

Maar wat wíl zij nou? Zij heeft de huispyjama aan en is op blote voeten. Zo loop je meestal niet in huis. En zeker niet met blote voeten op zo'n koude vloer.

En hij? Hij ligt met een dikke pens als een zoutzak op bed. Van hem valt weinig te verwachten.

Zij lacht een beetje. Maar waar kijkt zij naar? Naar zijn fors gezwollen buik? Of kijkt zij naar wat anders? Of beziet ze gewoon haar mannetje dat zo hulpeloos op bed ligt?

Maar, is dat wel 'haar mannetje'? En als dat zo is: klinkt dit niet een beetje sexistisch?

In deze tijd moet je oppassen met het stereotyperen van 'mannen' en 'vrouwen' alsof dat de enige smaken zijn.

Toevalligerwijs heeft het bed op de foto hier alles mee te maken. Het bed heeft namelijk een naam: Gender Bed. Best opvallend, want het stamt uit 2010 en toen was gender, genderneutraliteit en ander gender gedoe nog helemaal geen gedoe.

Het is een fraai bed, maar wel erg steriel en ook onpraktisch; een spierwit bed blijft nooit spierwit.

In feite heeft het bed an sich ook niets te maken met gender, sexe, man of vrouw of het. Het heeft te maken met de stevigheid van de gebruikte matrassen want die van de man is wat harder dan die van de vrouw. Althans, zo werd het Gender Bed in 2010 door de Belgische fabrikant Recor Bedding geïntroduceerd.

Als je strak in de leer bent zou je hier wat tegenin kunnen brengen – waarom moet die van de man 'hard' zijn en van de vrouw 'zacht'?  Tja, dat heeft te maken met lichaamsbouw en daar valt weinig aan te veranderen.

Navraag bij de fabrikant leert dat het bed nog steeds op de markt is, maar wel in aangepaste versie.

Wat betekent dat concreet?

'Dat wij de matras iets hebben aangepast.'

Heeft de matrassenfabrikant toch iets meegekregen van de genderdiscussie?

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

Add to Facebook Tweet This