Nieuws & blog

Billy-boekenkasten straks mischien van rijstafval

Afval van Indiase rijstboeren kan worden verwerkt tot meubelpanelen. 'Over twee jaar kan er een Billy-boekenkast op de markt zijn van rijst-stro', zegt Mike van den Hof, manager business development bij MVO Nederland in het fd.

Zestien ondernemingen, stichtingen en ambtelijke instellingen tekenden eind mei bij het bezoek van premier Mark Rutte aan India een memorandum van overeenstemming voor een project waarbij rijst-stro wordt verzameld om industrieel te worden verwerkt tot bijvoorbeeld panelen voor meubelmakers. 'We zijn in gesprek met Ikea, dat interesse heeft, en andere bedrijven. Over twee jaar kan er een Billy-boekenkast op de markt zijn van rijst-stro', zegt Mike van den Hof, manager business development bij MVO Nederland vandaag in het fd. Deze stichting, die duurzaam ondernemen stimuleert, is de spil van het Indiaas-Nederlandse initiatief, dat 'Paddy straw upcycling 2020' heet.

Mentaliteit boeren veranderen
Na de rijstoogst verbranden Indiase boeren het stro dat op de velden achterblijft en dat zorgt voor een enorme luchtverontreiniging. Door het op te halen en het industrieel te verwerken tot bijvoorbeeld meubelpanelen wordt die verontreiniging tegengegaan en levert het de boeren extra inkomsten op.
Productietechnisch is dat niet zo'n groot probeem, meent Van de Hof, maar het zal lastig zijn om boeren zo ver te krijgen dat ze zich anders gedragen en om het stro verzameld te krijgen. 'We moeten de rijstboeren ervan overtuigen dat het van het land halen van hun stro meer oplevert dan verbranden. Dat is enerzijds rationeel, een rekensom. Maar anderzijds spelen cultuur en emotie een rol. Niets is zo erg als gewenning', aldus Van de Hof in het fd.

<< Ga terug naar de vorige pagina

Add to Facebook Tweet This