Nieuws & blog

Auping werkt aan volledig recyclebare matras

Auping werkt samen met DSM-dochter Niaga aan een matras die volledig recyclebaar is. Binnen drie jaar hoopt Auping zover te zijn.Auping laat momenteel matrassen recyclen bij RetourMatras, maar het probleem daarbij is dat de verschillende lagen van een matras niet of nauwelijks goed van elkaar zijn te scheiden. Met de 'onthechtings'techniek van DSM-Niaga lukt dat wel. Het doel is om eind 2019 te komen met een matras die volledig recyclebaar is doordat de verschillende onderdelen goed van elkaar zijn te scheiden.

Van tapijt naar matras
Niaga (de omkering van het woord 'again') ontwikkelde een techniek om tapijt volledig recyclebaar te maken. Cruciaal hierbij was het probleem om de backing (rug) van het tapijt netjes te kunnen scheiden van de rest. Dat is gelukt voor verschillende soorten tapijt waardoor afgedankt tapijt niet meer verbrand hoeft te worden, maar opnieuw (tot tapijt) verwerkt kan worden. De scheidingstechniek wordt dus ook ingezet voor matrassen die nu nog vaak in de oven van een vuilverbrander terecht komen.

Kringloop
De samenwerking tussen Auping en DSM-Niaga sluit aan bij de wens van de bedden- en matrasfabrikant om op termijn een volledig duurzaam bedrijf te zijn. Bij Niaga (again and again and again) is dat zelfs de grondslag van het bedrijf. 

<< Ga terug naar de vorige pagina

Add to Facebook Tweet This